Mediniai žaislai: Bambuką dėvėti, valgyti, žaisti ir jame gyventi

Mediniai žaislai: unikalaus dizaino mašinytės iš bambuko www.mazimazi.lt
Augantis susidomėjimas ekologija, rūpinimasis planeta itin padidino bambuko populiarumą. Bambukas tapo medžio pakaitalu statybų ir tekstilės pramonėje, interjere, medicinoje ir net žaislų vaikams gamyboje.

Bambukas – greičiausiai augantis augalas pasaulyje
Pagrindinis bambuko privalumas – tai gebėjimas itin greitai augti. Bambukas gali ūgtelėti apie metrą per dieną. Tai greičiausiai augantis augalas pasaulyje. Svarbiausia, kad tam nereikia pesticidų, trąšų ar didelio kiekio vandens. Bambuko auginimui nereikalingi daug kuro vartojantys traktoriai, tiesą sakant, traktoriai nereikalingi visai. Nereikia sodinti sėklų ar dirbti žemę, bambukas auga natūraliai. Bambukas nėra medis, tai milžiniška žolė, kurios stiebas dažnai praauga medžius. Pasaulyje randama apie 1000 bambuko rūšių. Jis auga Azijoje, JAV, Pietų Amerikoje, Himalajuose.


Bambukų giraitė išskiria į orą 35 % daugiau deguonies negu panašaus ploto medžių miškas. Bambukai subręsta ir gali būti persodinti 7 metų bėgyje, tuo tarpu medžių miškui prireikia 30 - 50 metų. Tankus bambukų šaknų tinklas apsaugo dirvožemį nuo erozijos ir padidina dirvožemio kokybę. Tokiame dirvožemyje sulaikoma kur kas daugiau vandens. Mažiau vandens nuteka į ežerus ir upes, mažėja užterštumas. Bambukas auga taip sparčiai, kad iš jo išgaunama 20 kartų daugiau medienos, negu iš tokios pat medžių teritorijos. Bambuko naudojimas įvairiose pramonės šakose auga ir dėl ypatingų jo kietumo savybių bei lengvumo. Pavyzdžiui, bambuko parketas kietesnis net už ąžuolo. Be to, bambukas turi antibakterinių ir antigrybelinių savybių.

Žaislai iš bambuko lengvi ir ilgaamžiai
Mediniai žaislai: Gražūs ir įdomūs bambukiniai žaidimai iš www.mazimazi.lt

Ši nepakartojama medžio dydžio žolė rado kelią ir į žaislų pasaulį. Pirmąją bambukinių žaislų kolekciją pasaulyje pagamino kompanija „Hape“, iki tol kompanijos asortimentą sudarė mediniai žaislai.  Bambukiniai žaislai  dengti lengvais vandens pagrindu pagamintais dažais ir nuvaškuoti bičių vašku. Tai pirmoji bambukinių žaislų kolekcija pasaulyje. Šie bambukiniai žaislai vaikams laimėjo „Green Toys 2011“ apdovanojimą, itin vertinamą JAV. Kompanija „Hape“ kuria ne tik lavinančius gamtai draugiškus bambukinius žaislus, bet ir skatina ugdyti vaikų ekologišką mąstyseną. Pavyzdžiui, yra sukurtas ekologiškas lėlių namas iš bambuko su veikiančiomis, ant stogo sumontuotomis saulės baterijomis. Jų dėka apšviečiami lėlių kambariai. Šalia lėlių namo yra skirtingų spalvų konteineriai atliekoms rūšiuoti ir pan. Šių bambukinių žaislų jau galima įsigyti ir Lietuvoje www.mazimazi.lt. Ypač svarbu, kad bambukas kietas ir ilgaamžis, todėl su bambukiniais žaislais saugu žaisti. 77 % natūralaus bambuko sudaro silikonas. Tai suteikia išskirtines bambuko savybes: ypatingą tvirtumą ir lankstumą. Šių savybių dėka žaislų gamyboje sukuriami originalūs, unikalaus dizaino žaislai ir žaidimai vaikams.

Įspūdingas statinys iš bambuko - mokykla Balyje
Bambukas sėkmingai naudojamas statybose. Vienas įspūdingiausių statinių – tai „Green School“ Balyje, vadinama viena nuostabiausių mokyklų pasaulyje. Moksleiviai šioje mokykloje ugdomi itin šiuolaikiškai ir ekologiškai. Visas mokyklos pastatas, suolai ir rašymo lentos yra iš bambuko. „Green School“ įkūrėjas John Hardy sako, bambuką pasirinkęs todėl, kad jo paprasčiausiai yra daug. Anot jo, augančios cemento kainos, cemento gamybai sunaudojamo kuro kiekiai verčia ieškoti alternatyvių medžiagų. J. Hardy stebisi, kaip galima kalbėti apie gamtos saugojimą moksleiviui, kai jis sėdi suole, kurio gamybai kertami paskutiniai atogrąžų miškai. Kiekvienas „Green School“ moksleivis turi galimybę pasodinti savo bambuką. Keturių ar penkių metų bėgyje jis gali prižiūrėti, auginti ir galiausiai kažką pasigaminti iš brandaus augalo. „Green School“ pasinaudojo sena Baliečių išmintimi ir sienoms panaudojo gyvo bambuko lazdas, įkastas į žemę. Jei bambukas negyvas, jį greitai sunaikina termitai, o jei gyvas - jis atsparus termitams. Be to, bambuko lapai yra puikus maistas „Green School“ auginamiems gyvūnams. Puikus filmukas apie šią mokyklą.

Dėvėti bambuko audinį funkcionalu
Nauja ekologijos mada – bambuko naudojimas drabužių pramonėje. Bambuko audinys minkštesnis nei medvilnės ir savo faktūra artimesnis šilkui ar kašmyrui. Bambuko audinys puikiai pašalina drėgmę, todėl iš jo pagamintus drabužius gera dėvėti, kai karšta ar tenka daug judėti. Bambuko audinys išdžiūsta dvigubai greičiau negu medvilninis. Iš bambuko gaminami drabužiai, patalynė, rankšluosčiai, kilimai ir kt. Kritikai skatina atkreipti dėmesį į sudėtingą audinio iš bambuko gamybos procesą, kuris prisideda prie gamtos taršos. Tačiau mokslininkai teigia, kad pesticidų pagalba užauginta medvilnė, naftai imli nailono ar poliesterio gamyba turi didesnį neigiamą poveikį aplinkai.

Pasigirsta kalbų apie galimybę naudoti bambuką popieriaus gamyboje, tačiau baiminamasi, kad esant itin dideliam popieriaus suvartojimui bambuko miškai gali pradėti nykti. Todėl popieriaus gamybai kol kas rekomenduojama naudoti tradicinę medieną. 

Būtų teisinga teigti, kad bambuką galima dėvėti, žaisti, važiuoti juo, valgyti ir gyventi iš bambuko pastatytame name. Panašu, kad šio augalo populiarumas tik augs!

Straipsnį parengė www.pliusinismeskiukas.blogspot.com.

Straipsnį rengiant naudotasi šiais informacijos šaltiniais:

Komentarai

  1. Facebooke šis straipsnis susilaukė tokio komentaro:
    „ir todel nyksta pandos, nes nyksta bambukai“
    Pastaba buvo labai gera, nes skatina domėtis labiau. Pasirodo, pandos nyksta dėl nepaprastai greitos urbanizacijos, per jų gyvenamas teritorijas tiesiamų geležinkelių, kelių ir kt. Be to, labai idomu štai kas, pramonei naudojama visai ne ta bambukų rūšis, kurią valgo pandos:
    There are over 1,200 different types of bamboo classified. The most widely harvested and used bamboo for product creation is "Phyllostachys Pubescens" or "Phyllostachys Heterocycla" commonly called Moso Bamboo.
    This is not the same type of bamboo that the panda eats.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Geriausia dovana 2 metų vaikui