Kokia jūsų vaiko meilės kalba?


Mums labai patiko knyga „Penkios vaikų meilės kalbos“ (aut. G. Chapman ir R. Campbell). Negalėjome patikėti, kad taip paprasta pritaikyti knygoje aprašomą meilės kalbų teoriją. Mes ją ne kartą pritaikėme, taikome ir dalinamės su jumis:). Penkios meilės kalbos mums palengvina susikalbėjimą su vaikais, padeda labiau mylėti ir būti mylimiems. Pagrindinė mintis tokia: kaip kiekvienas žmogus kalba gimtąja kalba, taip ir kiekvienas myli tam tikra savo kalba. Aiškiau tariant, kiekvienas iš mūsų turi savo būdą, kuriuo gali geriausiai meilę išreikšti ir priimti. Pabandykite nustatyti, kokia yra jūsų vaikų meilės kalba, kaip jie meilę rodo, ir kokius jūsų veiksmus priima kaip meilę. Ar jie jums įteikia mažas dovanėles, prašo jų išklausyti, apkabina jus, nori, kad pasakytumėte jiems padrąsinančius žodžius? Tai, kaip jūsų vaikai reiškia meilę jums, parodo, kaip jie norėtų, kad jūs rodytumėte meilę jiems. Trumpai apie 5 meilės kalbas:

1. Švelnumas / prisilietimai - apsikabinimai ir bučiniai yra įprastas būdas išreikšti meilę. Tinka ir vaiko mėtymas ore ar jo sukimas aplink, pasakų skaitymas, kai jie sėdi ant jūsų kelių arba net paauglio plaukų taršymas. Fizinis prilietimas yra vienas iš garsiausių meilės balsų ir jis šaukia: “Aš tave myliu!”

2. Palaikymo žodžiai - pagyrimas, susižavėjimas, padrąsinimas, patarimai, švelnumas yra būdai pasakyti “Aš tavimi rūpinuosi”. Žodžiai gali džiuginti jūsų vaiko sielą ir suteikti jiems gilų saugumo jausmą. Taigi, jei tai yra pagrindinė jūsų vaiko meilės kalba, žodžius ir kabėjimo toną rinkitės ypač atsargiai. Palaikykite, nekritikuokite, būkite pozityvūs ir padrąsinkite vaikus.

3. Kartu praleistas laikas - tai reiškia, kad jūs tam tikrą laiką paskiriate vaikui visą savo dėmesį. Daugelis girdėjo apie „kokybiško laiko“ sampratą ir kaltina save, kad per mažai jo skiria vaikams. Tačiau net dešimt minučių pokalbio su vaiku, kai nieko kito tuo pačiu metu nedarome yra “kokybiškas laikas”. Galima penkiolika minučių kartu padėlioti dėlionę. Dovanojame tai, kad esame čia ir dabar, o ne skaitome laikraštį, žiūrime televiziją ar ruošiame pietus.


4. Dovanos - tai labai senas natūralus žmogaus elgesys, būdas padėkoti. Bet nepakliūkite į spąstus ir nepradėkite bandyti pakeisti kartu leidžiamą laiką dovanomis arba dovanoti dovanas už tai, kad vaikas sutvarkys kambarį, nes tai įrankiai skirti kontroliuoti vaiko elgesį. Nedideli siurprizai, mažos netikėtos dovanėles, pvz. neįprastas akmenukas, kurį radote vaikščiodami kartu miške, labai aiškiai parodo jūsų meilę vaikui, kurio pagrindinė meilės išraiška yra dovanojimas.



5. Patarnavimas/paslaugos - tėvystė pati yra nuolatinė pagalba vaikui. Tėvai šioje srityje turi būti jautrūs, bet nepersistengti. Nepadedate sūnui, jei viską darote patys ir neišmokote jo naudotis skalbimo mašina ar lygintuvu! Bet padėdami sutaisyti dviratį, susiūti suknelę lėlei ar pasiimdami paauglį iš diskotekos, rodote jiems, kad mylite juos.



Kaip atpažinti savo vaiko meilės kalbą?

Stebėkite, kokiu elgesiu ir kokiais būdais vaikas išreiškia meilę kitiems.
Įsiklausykite ko dažniausiai prašo jūsų vaikas.
Atkreipkite dėmesį į tai kuo dažniausiai skundžiasi jūsų vaikas.Duokite vaikui pasirinkti vieną iš dviejų alternatyvų, kaip jis norėtų , kad jūs išreikštumėte meilę jam.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Geriausia dovana 2 metų vaikui