„Šeimų universitetas“: tėvystė – sudėtinga ir nepaprastai svarbi profesija

Šeimų universitetas: apie šeimos turtinimą kalba ispanai Cristina ir Jose
Vaikas yra dovana. Kaip galėtume nuspręsti, kam būti, o kam ne? Nėra nieko, prilygstančio žmogaus gyvenimui. Skaičius nėra svarbus, svarbi kiekviena asmenybė. Daug privalumų mato sutuoktiniai, kurie pasirenka būti atviri gyvenimui.

„Jų vedybinis gyvenimas ritosi į priekį. Jie bent jau nepasuko 
skirtingais keliais kaip kiti jų draugai. Jis jau senokai nebėra 
tas asmuo, kuris teikia man pasitenkinimą ir kuris verčia mane jaustis 
mylima. Jis norėtų, kad jiedu su žmona dažniau išeitų 
pasilinksminti – taip būdavo pirmaisiais gyvenimo metais. Vėliau, kai 
atsirado vaikai, jų gyvenimas pasikeitė“.

Tai ištraukos iš „Šeimų universiteto“ kursuose nagrinėjamo atvejo, atskleidžiančio sutuoktinių tarpusavio santykius. Atsakymų į tokius ir panašius klausimus ieškojo apie šimtą šeimų atstovų,
 susirinkusių į „Šeimų universiteto“ moderatorių savanorių kursus.

Panašiai vyksta ir visi „Šeimų universiteto“ kursuose dalyvaujančių šeimų susitikimai. 
Susirinkusios sutuoktinių poros nesiklauso paskaitų, o pasitelkusios 
atvejo analizės metodiką su moderatorių pagalba sprendžia realias 
situacijas.

Tąkart moderatorių savanorių kursus vedė ir moderavimo meno mokė į Vilnių iš Barselonos atvykę
lektoriai sutuoktiniai Cristina Marroquin Sagales ir Jose Guerra Mercadal. Cristina ir Jose moderuoja šeimų diskusijas daugiau kaip 20 metų. Jie yra trijų vaikų tėvai.

Moderuojate šeimų diskusijas daugelyje šalių. Kaip šeimynines situacijas analizuoja ir apie jas diskutuoja šeimos Lietuvoje?

Šeimos, kurios siekia stiprinti tarpusavio santykius ir domisi šeimos turtinimo programomis, mąsto panašiai tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse. Čia sutikome didelę grupę šeimų, kupinų meilės ir noro mokytis. Jos pasiruošusios dalintis patirtimi, taikyti naujas idėjas šeimos labui ir padėti draugams.

Moderatorių kursuose kalbėjote apie tai, kuri meilė yra prioritetas: meilė vaikams, tėvams ar sutuoktiniui? Kaip tos meilės rūšys skiriasi tarpusavyje?

Aukščiausiu lygiu turi būti meilė sutuoktiniui – tai pati svarbiausia meilė. Ji yra poros gyvenimo variklis. Sutuoktinis yra jūsų išrinktasis, kurį pasirinkote eiti kartu gyvenimo keliu. Jei meilė sutuoktiniui bus antroje vietoje, kokiu gyvenimo keliu einate tada? Galbūt svarbiausia sėkmė darbe, pinigai, linksmybės? Tačiau tai nėra laimės kelias. Po sutuoktinių meilės seka meilė vaikams, tėvams, jūsų šeimai, bičiuliams, darbui. Kiekvienam savas laikas ir vieta.

Kursų metu lektoriai kalbėjo, kad sutuoktiniai būna dviese prieš vaikų gimimą. Paskui kartu augina vaikus. Kai vaikai sukuria savo šeimas, sutuoktiniai toliau gyvena dviese, todėl ypač svarbu puoselėti jų santykius.

Koks vaidmuo tenka intymumui sutuoktinių santykiuose?

Intymumas vedusiai porai yra visas gyvenimas. Intymumas labai įvairialypis, jame rasite: jausmus, viso gyvenimo projektą, vaikų auklėjimą, rūpinimąsi tėvais, darbą, intymius santykius, tikėjimą, viltį, problemas ir dar daugiau. Intymumas yra ta erdvė, kurioje sutuoktiniai randa vienas kitą, ir kiekvienas gali būti savimi. Tai erdvė – pilna pagarbos ir nuolankumo, supratimo ir pasitikėjimo, erdvė, kupina susižavėjimo ir meilės.

Jūs abu esate iš daugiavaikių šeimų ir patys auginate tris vaikus. Tuo tarpu Lietuvoje įprasta šeimoje auginti vieną, du vaikus. Paklausus, ar šeima neplanuoja daugiau vaikų, dažnai atsakoma, kodėl reiktų auginti daugiau vaikų? Ką atsakytumėte?

Vaikas yra dovana. Kaip galėtume nuspręsti, kam būti, o kam ne? Nėra nieko, prilygstančio žmogaus gyvenimui. Skaičius nėra svarbus, svarbi kiekviena asmenybė. Daug privalumų mato sutuoktiniai, kurie pasirenka būti atviri gyvenimui. Ypač didelė gausios šeimos vertė vaikams, ir ne tik. Taip išmokstama atlikti darbus greičiau, dalintis, gerbti, toleruoti žmonių charakterių skirtumus – tai vertybės, kurias puoselėja gausios šeimos nariai.

Kartais susikoncentravę į vaikų auginimą sutuoktiniai jaučiasi nusivylę, kad gyvenimas pasikeitė, dingo juos siejęs ryšys. Kaip jiems išsaugoti tarpusavio santykius, nuo ko pradėti?

Sprendžiant šeimų situacijas kursų metu akcentuojama, kad prisiminimai ir nuolatinis domėjimasis vienas kitu yra pagrindiniai sėkmės veiksniai. Ar žinote, kuo pastaruoju metu domisi jūsų sutuoktinis, kuo žavisi, ką svajoja, kuo gyvena ir kaip jaučiasi? Sutuoktiniai turėtų nepamiršti pagrindinio kiekvienos santuokos tikslo: „Mano sutuoktinio laimė yra mano laimė“. Praleisti daugiau laiko kartu, nuveikti drauge kažką smagaus, paklausti vienas kito, kas kelia nerimą, kokių kyla problemų. Prieš skųsdamiesi ir gailėdamiesi, visada verčiau paklauskite, kokių lūkesčių turi sutuoktinis. Jei nepavyko, bandykite rytoj. Ir nepamirškite pabučiuoti vienas kito prieš miegą!

Atsakomybė darbe, greitas gyvenimo tempas, mažiau laiko šeimai.Kartais nelieka laiko net pavalgyti kartu, ir visi šeimos nariai užkanda, kas ką spėja. Kaip tai gali paveikti šeimos gyvenimą?

Nuo pat pradžių kiekvienai šeimai labai svarbu surasti bendrą erdvę, kur kiekvieną dieną susitiktų visi šeimos nariai. Tas susitikimas leidžia mums būti tokiems, kokie esame. Leidžia mums pabūti aplinkoje, kuria galime pasitikėti labiausiai, kur esame ne tik gerbiami, bet ir mylimi.

Būtina pasistengti. Dėl bendrų pusryčių gali tekti atsikelti anksčiau. Dėl pietų ar vakarienės kartu reikia teikti pirmenybę šeimai, o ne sau, draugams ar darbui. Turime būti labai kūrybingi… Pavyzdžiui, jei šeima yra sutarusi vakarieniauti kiekvieną dieną 19 val., o vienas šeimos narys yra komandiruotėje, galime pabandyti pasikalbėti telefonu ar per programą „Skype“.

Labai akcentavote šeimų draugystę. Kodėl ji tokia svarbi? Ar nepakanka, jei šeimos nariai leidžia laiką savo šeimoje ir jaučiasi laimingi?

Gyvenimas yra ilgas, ir kas dieną nutinka naujų dalykų. Žinoma, šeima yra mūsų šventovė, uola, pramogų parkas ir pats svarbiausias mūsų darbas. Nepaisant to, šeimai reikia turėti šeimų – draugų, kad galėtume išmokti pažvelgti į įprastas situacijas kitaip. Reikia draugų su panašiomis vertybėmis. Galiausiai reikia gerų draugų, su kuriais galėtume pasikalbėti, pasidalinti sėkminga patirtimi.

Jei vienas sutuoktinių jaučiasi blogai, supranta, jog reikia turtinti tarpusavio santykius. Kaip tai pasakyti kitam sutuoktiniui, kad nebūtų sukelta gynybinė, neigimo reakcija?

Tai labai jautrios situacijos. Labai svarbu, kad sutuoktinis, kuris yra geresnės formos, imtųsi iniciatyvos, kad kitas pasijustų geriau, kad abu pasijustų geriau. Tas, kuris imasi iniciatyvos, turėtų kurį laiką pamiršti save. Daugeliu atvejų tam reikia labai didelių pastangų. Tačiau tikrai verta labai stengtis, kad sudėtinga situacija būtų išspręsta. Tada išeikite kartu papietauti, pasėdėkite kartu vakare, kai jau miega vaikai, pakvieskite sutuoktinį kartu apsipirkti, pasinaudoję proga sustokite išgerti kavos ir pradėkite pokalbį. Kalbėkitės, kad pažintumėte antrąją pusę dar artimiau. Atsargiai, iš tolo paklausinėkite apie dalykus, kuriuos sutuoktinis mėgsta ar mėgo anksčiau. Kaip jau minėjome, prieš skųsdamiesi ir gailėdamiesi, visada verčiau paklauskite, kokių lūkesčių turi sutuoktinis.

Kas, Jūsų nuomone, svarbiausia santuokoje?

Žinoma, sutuoktinis. Nėra santuokos be sutuoktinio. Dovanodami vienas kitam savo gyvenimą, sutuoktiniai padaro vienas kitą laimingus. Prisiminkime pavyzdį iš analizuoto atvejo: „Vyras ilgisi išėjimų kartu ir dažnesnio sekso; žmona ilgisi jo dėmesio ir dažnesnių pokalbių“. Sprendimas galėtų būti geras pokalbis, kuris paprastai nutiesia tiltus į begalę intymių akimirkų. Yra tiek daug kelių į džiaugsmą ir pagarbą vienas kitam, kuri tokia svarbi santuokoje.

Kokie šeimos turtinimo būdai buvo svarbūs Jūsų šeimai? Koks Jūsųlaimingos poros, auginančios tris vaikus, laimės receptas?

O, tiek daug klausimų! Šeimos turtinimo kursai padėjo mums kalbėtis apie tai, ko mes tikimės iš savo gyvenimo ir linkime savo vaikams. Supratome, kad nuolatos reikia tobulėti. Taip pat sutikome daug gerų draugų. Tiesą sakant, į šeimos turtinimo kursus mus pakvietė taip pat mūsų bičiuliai. Kursai padeda mums išlikti budriems ir mokytis iš kiekvienos moderavimo sesijos. Geriausių patarimų ir žinių gauname iš dalyvių, kurie rimtai dirbo kursų metu.

Mes nesame pavyzdys. Mums labai pasisekė, kad turime daug draugų, kurių paramos susilaukiame, kad ir kokioje situacijoje būtume. Yra filmas „Two for the Road“, kuriame vaidina Audrey Hepburn. Filme pagrindinių veikėjų pora labai nustemba, matydama vyresnes poras pietaujančias ir nepratariančias nė žodžio. Jie galvoja: „Mes nenorime būti į juos panašūs, kai pasensime.“ Vienintelė paslaptis, kurią žinome, tai nuolatos kovoti dėl šeimos, kaskart pradėti nuo pradžių, vėl ir vėl. Be abejo, tai nėra nei lengva, nei paprasta, tam reikia laiko ir pastangų, bet niekas ir nesakė, kad kelias į laimę yra lengvas.

Cristina ir Jose kalbinau aš. Man buvo taip smagu bent jau taip pasavanoriauti „Šeimų universitete“, kuriuo labai tikiu ir noriu, kad kuo daugiau turtintų savo santykius dalyvaudamos „Šeimų universiteto“ kursuose

Nuotrauka Vytauto Salinio

Interviu publikavo tikras ir nepaviršutinišlas portalas Bernardinai.lt

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Geriausia dovana 2 metų vaikui